DOE DE GRATIS TEST

Hoe ontwikkel je talent?

Talentontwikkeling

 

Wat zijn talenten?

Ieder mens beschikt over specifieke talenten. Talenten zijn eigenschappen waar we van nature goed in zijn. Ze zijn dus aangeboren. Als we deze talenten ontwikkelen en inzetten, kunnen we er niet alleen heel goed in worden, het levert ons ook veel energie, zelfvertrouwen, kracht en voldoening op. Andersom kan het aanleren van zaken die buiten onze talenten liggen juist veel moeite, frustratie en energie kosten. Hier schuilt vaak ook ons valkuilgedrag. We kunnen er op wilskracht absoluut heel goed in worden, een mens kan immers (bijna) alles leren, maar het gaat niet vanzelf en brengt ons op lange termijn uit balans.

 

Het belang van talent ontwikkelen

Ondanks dat iedereen dus de natuurlijke aanleg heeft om goed te zijn in bepaalde dingen, wil dat niet zeggen dat deze talenten ook gebruikt worden. Sterker nog, mensen gebruiken gemiddeld maar liefst 35% van hun talenten niet. Dit kan komen omdat we ons niet bewust zijn dat we dit talent hebben, of omdat de (werk)omgeving geen ruimte biedt om dit talent in te zetten. Kun je nagaan wat er nog voor potentieel is dat ingezet kan worden!

Dit is niet alleen zonde, maar mensen kunnen ook last krijgen van onbenutte talenten. Het zit in de menselijke aard dat talent gebruikt wil worden. Als een talent lange tijd genegeerd wordt, gaat het protesteren (het zijn net mensen 😊). We kunnen dan last krijgen van energieverlies, ons onzeker gaan voelen en specifiek valkuilgedrag gaan vertonen.

 

Hoe word je je bewust van je talenten?

Het is dus belangrijk om talenten te ontwikkelen. Maar dan moeten we wel weten wat deze zijn. Soms is dit overduidelijk, omdat ze aan de oppervlakte zitten, of al heel vroeg in ons leven gestimuleerd zijn, bijvoorbeeld door onze ouders, op school of in hobby’s. Maar het komt ook vaak voor dat we een blinde vlek hebben voor een bepaald talent. En als we ons hier niet bewust van zijn en niet gestimuleerd worden, komt deze ook niet zomaar naar boven in ons gedrag. Ook de meeste persoonlijkheidstesten meten dit talent niet, omdat die alleen maar uitgaan van bewust gedrag en onze eigen perceptie op onze persoonlijkheidskenmerken en competenties (die altijd aan te leren zijn). Daarom maak ik gebruik van de ME.-Scan. Deze meting kan wél onbewuste talenten blootleggen. Hoe? Door gebruik te maken van beelden. Hiermee omzeilt de meting onze ratio en tapt direct in op ons onbewuste. Hier ligt informatie over onze talenten opgeslagen. Door daarna ook uit te vragen welke competenties we inzetten, ontstaat een diepgaand beeld over onze aangeboren talenten en in hoeverre deze ingezet worden en waar nog ontwikkelpotentieel ligt.

 

Hoe ontwikkel je talenten?

Ons bewust worden van onze talenten is al een enorme stap. Als we weten waar onze potentie ligt, kunnen we hierop focussen en experimenteren met nieuw gedrag. De ME.-Scan koppelt talenten aan competenties. In een terugkoppeling krijg je inzichtelijk welke competenties je kunt ontwikkelen om talenten te activeren. Dit maakt talentontwikkeling ontzettend tastbaar en haalbaar. Als je besluit om actief te gaan werken aan het ontwikkelen van talent, kun je dit zelfstandig doen, of onder begeleiding van een coach.

 

Het zelfstandig ontwikkelen van talent

Als je zelfstandig aan de slag gaat, kun je het beste een of twee competenties kiezen om een aantal maanden op te focussen. Je kunt voor jezelf een actieplan maken. Hiervoor kun je gebruik maken van het Talent Development Canvas van Mindshift, een handig ontwikkeltemplate op 1 A4. Hierin schrijf je op welke competentie(s) te wilt ontwikkelen, wat je ideale uitkomst gaat zijn, en welke concreet gedrag je wilt laten zien. Vervolgens omschrijf je met behulp van welke acties en projecten je dit gedrag gaat oefenen. Probeer jezelf er iedere dag aan te herinneren zodat het niet wegzakt. Nieuw gedrag kost zo’n 3 weken om te leren, en om echt een competentie en talent helemaal onder de knie te krijgen, houden we meestal 3-6 maanden aan. In die periode ga je merken dat het je makkelijker afgaat, dat je meer energie krijgt en een gevoel van zingeving en voldoening gaat ervaren.

 

Het ontwikkelen van talent met behulp van coaching

Wil je hulp en een stok achter de deur? Schakel dan de hulp in van een coach. Een coach kan je helpen in het kiezen van een te ontwikkelen talent en het maken van een plan. Ook daagt een coach je uit om buiten je comfortzone te treden en kan hij/zij je verantwoordelijk houden voor gemaakte afspraken en dienen als spiegel voor reflectie. Daarnaast kun je met een coach ook dieper kijken waarom een talent niet gebruikt wordt, wat je tegenhoudt in de ontwikkeling en hoe je deze obstakels kunt overkomen. Hiermee verhoog je je kans op succes significant!

 Veel succes en als je nieuwsgierig bent in de ME.-Scan of de mogelijkheden voor coaching, kijk dan hier of neem contact op. Ik vertel je graag meer!

 

Download gratis het Talent development canvas van Mindshift.

Download

Blijf op de hoogte!

Ontvang gratis tools, blogs en informatie over programma's in je inbox.

We doen niet aan SPAM. Nieuwsbrieven ontvang je slechts enkele keren per jaar.